Sociologul Magyari Nandor si filozoful Tamas Gaspar MiklosFoto: HotNews.ro
Fundatia Tranzit si Colegiul "Invizibil" din Cluj au organizat partea a treia a dezbaterii intitulate “Piramida umana. Discutii despre dictatura statului-partid”.
Cunoscutul disident maghiar de odinioara, Tamas Gaspar Miklos, a tinut o prelegere comparativa despre rolul serviciilor secrete si a componentei nationale in Romania si Ungaria atat in timpul regimului comunist, cat si dupa caderea acestuia.
Dezbaterea a fost moderata de sociologul clujean Magyari Nandor Laszlo si s-a bucurat de prezenta a numeroase personalitati ale spatiului public clujean precum Eckstein-Kovacs Peter, Ovidiu Pecican sau Konczei Csilla.
Tamas a precizat ca sistemul represiv de factura stalinista a fost mai violent si mai indelungat in Romania decat in Ungaria.
“Persecutii au fost, insa, peste tot. Serviciile romanesti au avut sarcina de a supraveghea toata populatia. In Ungaria, serviciile au fost preocupate mai mult de aspectul national, de cercetarea sociologica, de cercurile de inluenta si relatii, in timp ce in Romania, cercetarea informativa a avut consecinte mai serioase asupra opozantilor politici”, a declarat Tamas Gaspar Miklos.
Membrii nomenclaturilor comuniste din cele doua tari detin in continuare pozitii publice importante, in timp ce membrii fostelor servicii secrete comuniste au preferat sa se integreze in mediul economic.
Politologul maghiar considera ca nu se mai poate vorbi in prezent de o continuitate structurala, ci mai degraba de o continuitate mentalitara comunista, care, in cazul Ungariei, a dus la o iminenta prabusire economica si politica. Aluzia vizeaza actuala situatie a Guvernului Gyurcsany.
“Putem vorbi de o putere informala a serviciilor secrete, prin acumularea de averi, si nu prin continuitatea institut