Aprecierea leului, care a urcat joi la cea mai inalta cotatie a ultimilor cinci ani fata de euro, atingand 3,1999 lei/euro, reprezinta motiv de ingrijorare pentru analistul Daniel Daianu, pentru ca "Romania nu are o piata financiara matura care sa atenueze varii socuri".
Coarda nu poate fi intinsa prea mult, leul nu este o moneda de rezerva, este convertibila, dar cu care se pot face usor speculatii, iar leul este manat, in momentul de fata, de speculatori. In contextul acestei aprecieri, daca ai tensiuni economice si sociale, o sa ai si pusee inflationiste. Nu putem spune ca deficitul de cont curent poate fi finantat prin investitii straine. Dezinflatia la noi a fost ajutata de cresterea deficitelor externe", a spus Daianu la The Money Channel.
Economistul si-a exprimat convingerea ca aprecierea leului nu este un rezultat al politicii bancii centrale. "BNR se teme de aprecierea leului. Nu are cum sa priveasca cu ochi buni aceasta apreciere, iar Mugur Isarescu este un om prea inteligent pentru a adopta masuri care, in mod deliberat, sa duca la cresterea leului", a adaugat analistul.
Daianu si-a exprimat dorinta de a vedea o scadere a ratei anuale a dobanzii de politica monetara, de la 7,25% la 7,00%, la sedinta consiliului de administratie al bancii din 25 iunie. "Nu as fi dezamagit de o scadere cu 0,25% a dobanzii-cheie. Cred in aceasta masura, penru ca banca centrala nu poate fi insensibila la ce se intampla pe piata valutara", a precizat economistul.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat pentru sambata un curs de referinta de 3,1774 lei/euro, un nou minim incepand cu septembrie 2002. Dolarul american a atins un nou record al ultimilor aproape sapte ani, coborand la 2,3666 lei.
"Pragul psihologic si tehnic de 3,2 lei/euro pare ca rezista foarte bine deocamdata, iar piata si-a gasit un echilibru temporar la acest nivel