Seceta a afectat peste 60% din suprafeţele insămănţate cu grău, secară, orz şi rapiţă, potrivit datelor actualizate miercuri, 20 iunie, de Ministerul Agriculturii (MAPDR) şi prezentate ieri de Decebal Traian Remeş, ministrul de resort. Vor primi despăgubiri numai ţăranii care şi-au asigurat culturile, aşa cum prevede legea. Adică doar vreo 720.000 hectare din cele 1,7 milioane afectate, potrivit statisticilor actuale. Aproape 1,7 milioane de hectare din cele circa 2,8 milioane cultivate cu grău, secară, orz şi rapiţă sunt afectate de secetă in diferite proporţii. Totuşi nu sunt motive ca păinea sau celelalte alimente să se scumpească, susţine ministrul Agriculturii.
Seceta a afectat peste 60% din suprafeţele insămănţate cu grău, secară, orz şi rapiţă, potrivit datelor actualizate miercuri, 20 iunie, de Ministerul Agriculturii (MAPDR) şi prezentate ieri de Decebal Traian Remeş, ministrul de resort. Vor primi despăgubiri numai ţăranii care şi-au asigurat culturile, aşa cum prevede legea. Adică doar vreo 720.000 hectare din cele 1,7 milioane afectate, potrivit statisticilor actuale.
ALIMENTE. Una peste alta, producţia de cereale anul acesta va fi, in medie, de 1,6 tone pe hectar, a estimat Remeş. "In 2005, Guvernul a obţinut o producţie de 7,4 milioane de tone de cereale cu 2,9 tone la hectar. In 2006 s-au obţinut 5,2 milioane tone cu 2,7 tone la hectar, iar in acest an estimăm 1,6 tone la hectar", a declarat ministrul. Dar scăderea producţiei de cereale nu constituie un motiv pentru scumpirea alimentelor, susţine Remeş. "Din punctul meu de vedere, nici dacă Romănia nu ar cultiva grău deloc, preţul la păine nu ar trebui să crească, pentru că este mult mai mare decăt in alte state. Nu e nevoie să existe creşteri la preţurile la alimente. Nici la legume şi fructe", a declarat el. Şi a asigurat că "nu-i lipsă de nici unele in Romănia",