Librăria-cafenea Les Recyclables (www.recyclables.ch) tinde să devină o adevărată instituţie în oraşul Geneva, capitala culturală a Elveţiei francofone. După un început modest, ideea de a se întîlni pentru a schimba surplusul de cărţi pe care cititorii "profesionişti" le au în bibliotecă are un succes fulgurant. Asocierea cu o cafenea, în care clienţii pot servi o cafea excelentă, citi o carte sau comanda feluri de mîncare simple, dar savuroase a dat un nou avînt acestei întreprinderi aparte. Este un loc din ce mai căutat pentru lansări de carte, emisiuni de radio şi televiziune, conferinţe. Pentru a înţelege "mecanismul" schimbului de cărţi, am stat de vorbă cu Amandine Filiol, director asociat al librăriei.
Cui i-a aparţinut ideea numită Les Recyclables?
Totul a început în 1999, cînd un grup de trei persoane, toţi universitari, au închiriat un spaţiu minuscul, pentru a propune cărţi la schimb - principiul de bază este deci schimbul liber consimţit între clienţi. Ceea ce nu se schimbă se vinde ca într-un anticariat de carte obişnuit. Ideea a prins foarte repede, am crescut foarte repede, asociindu-ne între timp cu o cafenea-restaurant. Beneficiem şi de un program special, şi de o bază de date special creată pentru librăriile mici, independente, din Geneva. De curînd, am putut introduce în baza de date şi diverse comentarii de lectură ale cititorilor, extrem de utile în alegerea fondului de carte, circa 15.000 de titluri clasate tematic.
Cum vă alegeţi cărţile? Vă bazaţi pe "flerul" anticarului, care ştie ce se vinde şi ce nu, sau mergeţi pe tendinţele pieţei "oficiale" de carte, urmărind îndeaproape marile reviste literare franceze?
Ei bine nu, piaţa de carte "oficială" şi marketing-ul asociat nu ne interesează decît în mică măsură. Încercăm însă să urmărim ce se întîmplă în jurul nostru; de exemplu, anul acesta la Salonul de Carte din