Odată ce deveniţi studenţi, dacă proveniţi din familii fără posibilităţi financiare sau dacă aveţi rezultate bune la studiu, trebuie să ştiţi că statul român acordă 4 tipuri de burse: de merit, de studiu, sociale şi ocazionale.
Bursele de merit şi cele de studiu se acordă studenţilor de la stat, cursuri de zi, în funcţie de rezultatele obţinute. Cursanţilor de la învăţământul postuniversitar li se pot acorda aceleaşi tipuri de burse, dar prin concurs. Bursele de merit se pot acorda din anul II de studiu, atât studenţilor cu rezultate deosebite, dar şi celor cu performanţe ştiinţifice, cultural-artistice sau sportive. Se acordă prin concurs, 12 luni consecutive. Cuantumul bursei de performanţă este cel puţin de două ori mai mare decât bursa minimă atribuită în universitate şi este mai mare decât o bursă de merit obişnuită.
Bursele de ajutor social se acordă studenţilor care au, ei sau părinţii lor, calitatea de „Luptători pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989” sau de „Erou-martir”; sunt orfani, provin din case de copii sau centre de plasament familial; sunt sub supraveghere medicală pentru TBC, diabet, boli maligne, sindroame de malabsorbţie gravă, insuficienţă renală cronică, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice, infecţie cu HIV, SIDA, spondilită anchilozantă sau reumatism articular; familia nu realizează, în ultimele 3 luni, un venit lunar net, pe membru de familie, mai mare decât salariul minim pe economie.
Bursele ocazionale sunt bursa pentru îmbrăcăminte, care se poate acorda unui student de 2 ori, pe parcursul unui an universitar. Se mai acordă şi bursa de ajutor social ocazional de maternitate sau în caz de deces. (M.C.)
Centrul Naţional pentru Burse de Studiu în Străinătate acordă mai multe tipuri de burse
Bursele pe baza HG 697/1996 sunt