Peste 100 de pacienţi de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Bolintin Vale, judeţul Giurgiu, sunt ţinuţi ca în lagăr. Cele câteva asistente care lucrează în centru susţin că nu mai au bani pentru mâncare, nu mai sunt medicamente, condiţiile igienice lasă de dorit, iar unii pacienţi s-au îmbolnăvit de tuberculoză. Alţi pacienţi sunt plini de păduchi şi râie. Cei bolnavi de TBC au fost trimişi pe jos la o altă unitate medicală unde trebuia să li se facă radiografiile pulmonare, pentru că centrul nu are nici o maşină.
Asistentele se plâng că unii pacienţi sunt foarte violenţi, iar unele angajate au fost bătute de cei asistaţi. Centrul nu are personal de pază, iar angajatele au buzunarele de la halate pline de ţigări pentru a scăpa de bătaie. De asemenea, centrul nu are medic de gardă. De psiholog sau de alt personal calificat care să se ocupe de reabilitarea acestor pacienţi nici nu poate fi vorba. Angajaţii de la centru mai spun că unitatea nu are bani şi că mai aduc de acasă mâncare sau sare şi chiar medicamente pentru pacienţi.
Rufele sunt spălate cu mâna în apă rece, pentru că maşina de spălat nu mai funcţionează. Centrul este un adevărat focar de infecţie, deoarece toaletele n-au mai fost vidanjate de mult timp. Centrul ar trebui finanţat de la bugetul de stat şi din fondurile Consiliului Judeţean Giurgiu. Ionel Dinu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, a declarat că judeţul este sărac.
Drama pacienţilor de la centrul din Bolintin Vale, din păcate, nu este singulară. Cu mici excepţii, bolnavii cu tulburări mintale care ajung în astfel de centre sau spitale sunt într-o situaţie gravă. Ca for tutelar, aceste unităţi ţin de Autoritatea pentru Persoane cu Handicap, aflată în subordinea Ministerului Muncii.
La finanţarea acestor unităţi trebuie să contribuie şi autorităţile locale. Cum astfel de centre sunt în