Summitul UE de la Bruxelles a fost un succes diplomatic atât pentru recent instalatul la Palatul Elysée, Nicolas Sarkozy, cât şi pentru cancelarul german Angela Merkel, supranumită de presa germană „Regina summitului”. Ambii lideri europeni au obţinut însă, pe lângă admiraţia mass-mediei pentru eforturile diplomatice pe care le-au depus, un lucru şi mai important: repunerea în mişcarea a „motorului” franco-german, tandem graţie căruia, în fond, Uniunea îşi datorează existenţa şi evoluţia. Astfel, pe de o parte, preşedintele francez a obţinut săptămâna aceasta prima sa mare victorie diplomatică la un summit al UE, mediind un acord de reformare a instituţiilor blocului comunitar, în cadrul unei activităţi nocturne intense, caracteristică personalităţii sale, comentează Reuters, citat de Mediafax.
Sarkozy i-a chemat pe mai mulţi lideri în biroul său, pentru convorbiri cu preşedintele polonez şi apeluri telefonice la Varşovia, către premierul Poloniei, şi a obţinut un acord cu puţin timp înainte de miezul nopţii de vineri spre sâmbătă. Preşedintele francez a reuşit să scoată astfel din impas negocierile, completând acţiunile Angelei Merkel care l-a rândul ei îi ameninţase pe polonezi că va merge mai departe cu noul tratat chiar şi fără acordul lor. Această atitudine a revoltat însă ţările prietene Varşoviei, motiv pentru care Sarkozy a reacţionat rapid. Compromisul a fost în final obţinut, ambii lideri reuşind să pună în mişcare un tandem care i-a obligat pe polonezi să cedeze. Ultimatumul lansat de Merkel, orchestrat cu discuţiile iniţiate de Sarkozy, a dat roade. Principiul „ameninţă-i cu bătaia şi ia-i cu frumuşelul” s-a dovedit o strategie diplomatică viabilă.
Chiar dacă la încheierea summitului Nicolas Sarkozy a „furat” din meritele lui Merkel, diplomatul preşedinte francez a declarat că a fost vorba de un efort comun şi nici nu a părut deranjat că o