Liderii europeni au ajuns cu greu la un acord la summit în mare parte din cauza faptului că nu au discutat cu geamănul polonez, potrivit France Presse. Chiar dacă la dezbateri a participat preşedintele polonez Lech Kaczynski, acesta nu şi-a dat acordul pe nicio temă fără să fi vorbit în prealabil la telefon cu fratele său, Jaroslaw Kaczynski, şeful Executivului de la Varşovia. Astfel, notează agenţia de presă, liderii din UE s-au confruntat cu o situaţie cu totul inedită în istoria comunităţii: liderul cel mai important al unui mare stat membru a preferat să rămână acasă, în timp ce chiar ţara lui ameninţa cu blocarea unui summit considerat vital pentru viitorul Europei.
Premierul polonez a preferat să-l trimită la Bruxelles pe fratele său, Lech, fapt ce s-a dovedit o „decizie lipsită de logică”, subliniază AFP. Motivul? În sistemul politic polonez, preşedintele Republicii are mai puţine puteri decât premierul, iar în cadrul tandemului Kaczynski, şeful incontestabil este Jaroslaw. Acest lucru a fost mai demult confirmat chiar de liderul statului polonez. „Fratele meu s-a născut primul, cu 45 de minute înaintea mea. Şi, aşa cum se întâmplă deseori între gemeni, el este cel care conduce”, a explicat Lech Kaczynski. De aceea, nici cu ocazia acestui summit Jaroslaw nu i-a dat mână liberă fratelui său şi echipei acestuia, controlând totul de la distanţă.
Diplomaţii de la Bruxelles, citaţi de AFP, au povestit cum preşedintele polonez ieşea din sală imediat după ce era prezentată o nouă propunere, pentru a cere sfatul fratelui său. „Nu-mi mai amintesc de câte ori am vorbit cu fratele meu, astăzi. În mod normal, îl sun de şase sau şapte ori pe zi”, le-a mărturisit Lech Kaczynski unor jurnalişti, la încheierea summitului. Tandemul fraţilor gemeni polonezi i-a scos din minţi însă pe liderii europeni, mai ales vineri când premierul polonez a blocat negocierile, l