Caise cu frisca in forme de aluat.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 caise, 60 g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 1 lingurita zeama de lamaie, 1 lingura lichior de caise, 2 foi de gelatina (a 2 g fiecare), 1 tub frisca (spray). Pentru forme: 25 g faina, 1 ou, 50 g zahar, 40 g unt.
Mod de preparare:
Inmuiati gelatina intr-un bol cu apa rece.
Taiati caisele in doua, scoateti samburii, si puneti-le pe foc intr-o cratita cu 15 cl de apa, zaharul tos si vanilat si zeama de lamaie. Cand incep sa clocoteasca, faceti focul mai mic si lasati-le sa fiarba incet, circa 5 minute. Puneti-le deoparte sa se raceasca in sirop, scoateti-le si lasati-le sa se scurga.
Puneti siropul pe foc si lasati-l sa fiarba, pana ce scade la circa 4 linguri. Incorporati gelatina stoarsa si dupa ce s-a dizolvat, adaugati lichiorul de caise.
Clatiti 4 boluri mici cu apa rece si rasturnati-le cu gura in jos, ca sa se scurga.
Mixati caisele impreuna cu siropul scazut, turnati piureul in cele 4 boluri si tineti-l 2 ore la frigider.
Incingeti cuptorul la 180gr. si pregatiti formele de aluat. Frecati oul cu zaharul intr-un castron, incorporati faina, amestecand cu telul, si apoi untul topit, aproape caldut. Aluatul trebuie sa aiba consistenta celui pentru clatite.
Ungeti cu unt o tava, turnati aluatul, formand 4 clatite mai mici (cu spatii intre ele) si dati-le 10 minute la cuptor.
Pregatiti 4 boluri si asezati in ele clatitele dandu-le forma unei cupe. Lasati-le sa se raceasca, puneti in fiecare cupa putina frisca, deasupra spuma de caise rasturnata din boluri si serviti imediat.
Tarta cu caise
Ingrediente (pentru 6 persoane): 275 g aluat fraged, 12 caise, 1 lingura zahar tos. Pentru crema: 25 cl lapte, 3 galbenusuri, 50 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 30 g faina, 20 g unt, 2 linguri rachiu de piersici sau de capsuni. @N