Raportul va fi prezentat de CE peste doua zile
Observatorii vor rezultate in combaterea coruptiei
Unele state considera ca am aderat prea devreme
Am avut stegulete rosii, apoi galbene, am scapat de ele si am aderat la Uniunea Europeana, promitandu-le ca vom continua lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate si ca vom continua reformele. In parte, spunem noi, am reusit. Insa nu de aceeasi parere sunt oficialii europeni, potrivit carora Romania si Bulgaria nu au reusit sa demonstreze ca au inregistrat progrese credibile in combaterea coruptiei generalizate si a crimei organizate, in pofida reformelor legislative pe care le-au pus in aplicare. Comentariul apartine agentiei Reuters, care citeaza opiniile unor diplomati europeni aflati la Bucuresti.
Lipsa rezultatelor trezeste temeri la Bruxelles, iar unele state din UE sustin ca cele doua tari balcanice sarace au fost primite in blocul comunitar prea devreme.
Potrivit aceleiasi surse, cele doua state sunt monitorizate in continuare si ar putea fi vizate de sanctiuni dupa raportul din 27 iunie al Comisiei Europene, daca nu vor indeplini criteriile cerute, in combaterea abuzurilor.
Ambele tari si-au reformat sistemul judiciar si au promulgat legi de infiintare a unor institutii de combatere a coruptiei, conform cerintelor Uniunii Europene. Observatorii afirma, insa, ca rezultatele sunt contracarate de administratia de stat ineficienta, de politicienii recalcitranti si de disputele politice.
"Nu am vazut nicio urma de rezultat, niciun impact asupra societatii", a declarat la Bucuresti un diplomat european, citat de Reuters. "Ar fi trebuit sa aduca mai multe dovezi ca se vor dedica luptei impotriva coruptiei la toate nivelurile", a adaugat acesta.
Coruptia este inradacinata
Observatorii sustin ca actele de coruptie sunt atat de puternic inradac