Foto: Cotidianul
„S-au semnalat uscari cu urmari grave si in padurile de brad, pin si molid, iar in prezent fenomenul afecteaza practic toate speciile forestiere caracteristice climatului temperat-continental. Totodata, degradarea calitativa a lemnului este tot mai acuta“, se precizeaza in raport.
Cele mai anormale uscari se semnaleaza in special la speciile forestiere aflate in zonele de impact ecologic precum Zlatna, Copsa Mica, Bocsa-Crivina, Turceni-Rovinari, Bicaz-Tasca si Anina, cauzate de poluarea industriala.
Secetele succesive si de lunga durata, poluarea industriala, pasunatul abuziv, exploatarea masei lemnoase prin aplicarea unor tehnologii neecologice si folosirea unor utilaje neadecvate sint principalele cauze ale fenomenului de uscare a padurilor. „Poluarea industriala, atit cea interna, cit si cea transfrontaliera, genereaza aparitia ploilor acide.
Totodata, pe arii extinse actioneaza si se resimte efectul nociv al pulberilor rezultate din activitatea unitatilor producatoare de materiale de constructii (ciment si var), precum si a centralelor electrice si termice ce functioneaza pe baza de carbune“, au stabilit specialistii din cadrul Ministerului Agriculturii.
Alta cauza a degradarii padurilor o reprezinta faptul ca programele de impadurire nu se fac dupa studii si masuratori.
Astfel ca, in sudul tarii, dunele de nisip au fost acoperite prin procesul de impadurire cu salcimi, o specie straina care nu avea ce cauta pe teritoriul Romaniei si care, in multe dintre tarile vecine, este distrusa cu toate mijloacele pentru ca ridica aciditatea din sol.
La noi, plantarea salcimului continua si azi. Totodata, in Dobrogea, plantarea pinilor s-a facut prin distrugerea stepelor si silvostepelor, fapt ce a dus la cresterea aciditatii solului.
Integral in Cotidianul Foto: Cotidianul
„S