Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei va lua in calcul, in sedinta de astazi, si aprecierea monedei nationale, dar previziunea privind inflatia, care se pastreaza in limitele anticipate, ramane elementul principal pentru schimbarea ratei dobanzii-cheie, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu la Zürich pentru Reuters, preluata de NewsIn.
Totodata, seful bancii centrale a mai spus ca politicile economice vor lua in considerare intarirea leului pentru decizia de azi, referitoare la rata dobanzii de politica monetara, insa a refuzat sa spuna daca acest fapt va creste probabilitatea unei reduceri.
"Acesta este unul dintre elemente, insa elementul principal este previziunea pe care o vom da pentru inflatie, care, deocamdata, este in limitele anticipate", a mai spus Isarescu. Pe termen lung, insa, pot aparea presiuni inflationiste. "Salariile cresc mai repede decat productivitatea, nu consider ca este o tendinta durabila", a spus oficialul roman. De asemenea, acesta a aratat ca angajamentul recent al Guvernului, de a reduce deficitul bugetar, este o masura puternica pentru pregatirea pentru adoptarea euro la inceputul deceniului viitor. "Este binevenita, va fi buna impotriva inflatiei, pentru o crestere economica durabila si impotriva deficitului de cont curent, intr-o perioada in care cresterea economica este atat de rapida, incat deficitul bugetar ar trebui sa fie cat mai scazut posibil", a completat Isarescu.
Guvernatorul bancii centrale a spus, insa, ca Romania nu se grabeste sa adopte euro. Bulgaria spera sa intre in etapa preliminara de adoptare a monedei unice, ERM-2, in acest an, insa Romania tinteste, din acest punct de vedere, perioada 2010-2012.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei va lua in calcul, in sedinta de astazi, si aprecierea monedei nationale, dar previziunea privind inflatia, care se past