Aflat in imposibilitatea de a acorda despagubiri pentru toate culturile afectate de seceta, ministerul de resort intentioneaza sa modifice Legea asigurarilor agricole. Astfel, de anul viitor, fermierii ar putea fi obligati sa isi asigure culturile astfel incat acestia sa-si poata acoperi riscul de seceta. Si asta pentru ca, in prezent, doar 40 la suta din suprafata afectata de seceta este asigurata. In consecinta, din cele 1,7 milioane de hectare de culturi calamitate, Guvernul va acorda despagubiri doar pentru 700.000. 60% dintre agricultorii cu recoltele afectate de seceta nu vor primi niciun leu de la stat, pentru ca nu si-au asigurat culturile. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, din cele peste 2,8 milioane de hectare de teren insamantate cu grau, rapita, orz si orzoaica, 1,7 milioane de hectare au fost afectate partial sau total de seceta. Din cele 1,7 milioane de hectare, un milion de hectare nu sunt asigurate.
Statul a anuntat ca va acorda despagubiri de seceta pentru 720 de mii de hectare, cate au fost asigurate. Valoarea despagubirilor este intre 600 si 750 de lei pentru fiecare hectar afectat de seceta. Masura luata de Guvern va ajuta in special societatile agricole, pentru ca numarul taranilor care au astfel de asigurari este foarte mic.
Nicio companie de asigurari nu acopera riscul de seceta
Pe de alta parte, companiile de asigurari nu asigura fenomenul de seceta, deoarece acesta reprezinta un risc asemanator cutremurului si poate cuprinde zone intinse de teren agricol, chiar mai multe regiuni, situatie in care o firma nu ar putea acoperi daunele, a declarat presedintele Asiban, Dumitru Ceraceanu. "In agricultura, seceta este considerata un fenomen devastator, iar societatile de asigurari nu pot acoperi acest risc", a precizat Ceraceanu pentru NewsIn.
El a adaugat ca nici reasiguratorii nu accepta un astfel d