Analistii ofera solutii pentru evitarea riscului valutar
Citu: Aprecierea leului nu se va sfarsi foarte curand
Ionut Dumitru: Tendinta pe termen lung ramane de apreciere
Populatia ar trebui sa contracteze credite ipotecare in euro si credite de consum in lei pentru a evita riscul valutar, au aratat economistul-sef al ING Bank Romania, Florin Citu, si seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, la The Money Channel.
In mod normal, un credit ipotecar in euro pe termen lung va ajunge la scadenta in 20-25 de ani, dupa data la care Romania va adopta euro, a mentionat Dumitru. In acelasi timp, Florin Citu este de parere ca, pentru creditele de consum, "oamenii ar trebui sa nu-si mai asume riscul valutar, in primul rand prin a nu se mai imprumuta in euro, care este un prim mod de a elimina acest risc". Acesta a explicat ca, desi in acest fel se va inregistra o crestere a cererii de lei, acest lucru nu influenteaza cursul de schimb "pentru ca daca pretul este in lei, salariul e in lei si se imprumuta lei, sunt mai multi lei pe piata si atata tot, iar daca se iau lei si se folosesc in Romania nu e nicio problema cu cursul valutar".
Dumitru: Tendinta pe termen lung ramane de apreciere
Pe de alta parte, seful Departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank considera ca pe termen mediu si lung "moneda nationala se apreciaza, cel putin in termeni reali, ceea ce e bine din punctul de vedere al debitorilor in valuta. Pe termen scurt, exista riscul sa se deprecieze moneda nationala, dar tendinta pe termen lung ramane de apreciere".
La randul sau, economistul-sef al ING Bank Romania a tinut sa mentioneze ca actuala apreciere a monedei nationale este nesustenabila si "e exact ca un resort pe care il tot intinzi si la un moment ori se rupe, ori se duce inapoi". Citu a precizat ca, in cazul