Mihai Eminescu este un poet modernist”, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” a fost scrisă de Caragiale, iar „George Bacovia este un poet care are o poezie mai deprimantă”. Acesta este nivelul pregătirii unor absolvenţi de liceu, care au susţinut, ieri, proba orală la limba şi literatura română.
La Colegiul Tehnic-Mecanic Griviţa, din Bucureşti (unde a predat limba şi literatura română, până anul trecut, şi „celebra” profesoară Corina Vasile), unii candidaţi au povestit, cum au înţeles ei, literatura română.
„Mara e un roman epic. Autorul descrie personajul principal. Mara îşi iubeşte foarte mult copiii. Avea doi copii şi o personalitate mai rar întâlnită. S-a maturizat foarte repede din cauza neajunsurilor”, turuia, sigură pe sine, eleva A.C. „Romanul este tradiţionalist pentru că se ţin tradiţiile. În special, toţi scriitorii se duc puţin mai înapoi”, a continuat ea să îi minuneze pe cei doi profesori examinatori.
Romanul „Ion”, al lui Liviu Rebreanu, a fost povestit într-o variantă inedită de către o altă candidată. „Ion e omul căruia îi place să aibă pământ pentru că tatăl lui a vândut pământul familiei. El vrea să se căsătorească cu Ana lui Bălosu pentru pământ.
Acesta o face însărcinată. Ion iubea să muncească şi să îngrijească pământul”. Eleva găseşte şi deosebirea dintre Ion şi Ilie Moromete: „Ilie Moromete nu vrea să se căsătorească cu o femeie pentru pământ. Ilie vrea pământul ca să-l păstreze!”.
Nici drama „Suflete tari” nu a avut şansa să beneficieze de o prezentare cât de cât corectă: „Principalele personaje sunt Andrei Pietraru şi Ioana Boiu pe care acesta o iubeşte foarte mult, dar ea nu se lasă convinsă. El hotărăşte să se sinucidă. Este dus de prietenul său departe ca să-şi facă o afacere împreună, iar Elena încearcă să-l facă s-o uite pe Ioana Boiu”, a spus o absolventă care consideră că „o come