Producătorii particulari nu vor mai putea să vândă pe piaţa din Motru brânză de vacă, oaie sau capră, lapte de vacă ori în amestec, smântână, iaurt sau alte derivate din lapte fără să fie autorizaţi de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Prin Ordinul nr. 301 din 22 decembrie 2006, emis de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, modificat prin Ordinul nr. 7/2007, s-a stabilit modul de vânzare directă a produselor primare, de vânzare cu amănuntul şi de fabricare a alimentelor, precum şi termenul de intrare în legalitate. Ţăranii care vând aceste produse din lapte pe piaţa din Motru nu cunosc procedura de intrare în legalitate, iar dacă o află afirmă că sunt prea săraci şi nu pot să plătească pentru a obţine autorizaţia prevăzută de Ordinul nr. 301/2006. La începutul anului 2007, administraţia locală a închis spaţiul amenajat pentru vânzarea produselor din lapte. Ţăranul sosit în zori cu sticlele de lapte, cu brânză sau cu ouă se aşază lângă uşa închisă şi îşi vinde marfa.
„Produs tradiţional, ce e ăla, maică?“
Dobrotoiu Catrina, care vinde lapte şi brânză în piaţa din Motru de 30 de ani, întrebată dacă ştie ce înseamnă produs tradiţional, recunoaşte: „Nu ştiu, maică, nici ce este şi nici din ce se face, dar dacă îmi spui mata, eu îl fac“. Pentru a putea vinde un produs pe piaţa locală, naţională sau europeană în legalitate, trebuie să fie atestat ca produs tradiţional. Pentru atestare, producătorul trebuie să depună o cerere pentru înregistrarea produsului însoţită de un caiet de sarcini la Direcţia pentru Dezvoltare Agricolă şi Dezvoltare Rurală (DADR). În caietul de sarcini se arată denumirea produsului, metoda de procesare, natura şi caracteristicile materiei prime şi ale ingredientelor folosite şi se face referire la tradiţionalitatea acestui produs. Dacă această reglementare