Companiile de recrutare discuta, de mult timp, neoficial, despre o lista neagra cu candidati neseriosi, care sa nu mai fie chemati la interviuri de angajare, spune Andreea Lupan, general manager al firmei specializate in recrutare si executive search Barnett McCall General Recruitment.
E o hotarare cel putin drastica. Cum si de ce au ajuns angajatorii la o astfel de concluzie? "Sunt mai multe cazuri: neprezentarea la interviul cu consultantul firmei de recrutare, o data sau chiar de mai multe ori. Neprezentarea la interviul final cu angajatorul, fara a anunta nici consultantul din agentie si nici angajatorul", declara Lupan.
Un caz special il reprezinta acei potentiali candidati care trimit extrem de multe CV-uri, posteaza la intamplare, pentru toate anunturile existente, nediferentiat si neselectiv, fie ca se potrivesc sau, in cele mai dese cazuri, nu se potrivesc pentru job. "Avem cateva persoane pe care toti le stim, pentru ca au postat de 50-60 de ori doar pe anunturile companiei noastre. Motivul pentru care nu le chemam la interviu este chiar faptul ca aceasta postare aleatorie si nediferentiata ne spune noua, ca profesionisti in recrutare, ca persoana respectiva are probleme majore in a sti ce vrea si a-si da seama singura pentru ce s-ar potrivi", adauga general managerul Barnett McCall General Recruitment.
In acelasi timp, ceea ce are impact asupra companiilor de recrutare este dinamica pietei muncii si a salariilor, intrucat nivelul asteptarilor candidatilor buni a crescut foarte mult in ultimii doi ani, multi dintre acestia au invatat sa-si aprecieze la adevarata valoare experienta si potentialul, iar asteptarile lor sunt peste ce erau, pentru aceeasi pozitie, acum doi ani.
Cu toate acestea, multor companii le vine mai greu sa se adapteze la acest sistem, si oferta lor pe piata ramane putin in urma cerintelor, ceea ce pune compania de