Coreea de Nord a anuntat luni ca a primit fondurile blocate in banci straine, ceea ce permite reluarea programului sau de dezarmare nucleara si aplicarea acordului multilaterale semnat pe data de 13 februarie 2007, relateaza BBC News.
Banca rusa Dalcombank, care a servit ca intermediar in acest caz, a anuntat ca fondurile, inghetate in urma acuzatiilor americane de spalare de bani, au fost transferate in contul bancii Comertului exterior de la Phenian.
Cu aceasta ocazie, inspectorii ONU sunt asteptati marti la Piongiang, unde vor discuta despre inchiderea reactorului de la Yongbion - piesa de rezistenta a programului nuclear nord-coreean.
Directorul adjunct al Agentiei ONU pentru Energie Atomica, Olli Heinonen, a explicat ca la aceasta intalnire va permite noi discutii asupra planului de dezactivare a reactorului nuclear. „Capacitatile lor vor fi sigilate pentru a ne asigura ca reactorul este intra-adevar inchis. Este un nou pas dintr-un proces indelungat", a declarat Heinonen.
Criza dintre Consiliul de Securitate ONU si Phenian s-a accentuat pe data de 9 octombrie, cand Phenianul a efectuat primul sau test nuclear, provocand ingrijorarea comunitatii internationale care a condamnat rapid aceasta actiune.
In urma acestui test, ONU si Statele Unite au impus sanctiuni asupra Coreei de Nord, votand in favoarea unui embargou asupra "armelor si echipamentelor conexe", a "materialelor care au legatura cu tehnologia nucleara sau cea pentru rachete", precum si asupra "produselor de lux", impunand si "inspectii asupra tuturor incarcaturilor cu destinatia sau originea in Coreea de Nord".
In luna februarie, la Beijing, Coreea de Nord a semnat un acord cu cele sase puteri mondiale (China, Japonia, Coreea de Sud, Rusia si Statele Unite) prin care se angaja sa renunte la programul nuclear in schimbul livrarii a