Dacă ne luăm doar după publicitate "oferta" psihologilor s-a îmbogăţit şi diversificat în ultimii câţiva ani, aşa e şi în realitate? În ultimii ani, mulţi psihologi români
Dacă ne luăm doar după publicitate "oferta" psihologilor s-a îmbogăţit şi diversificat în ultimii câţiva ani, aşa e şi în realitate?
În ultimii ani, mulţi psihologi români s-au format ca psihoterapeuţi sub îndrumarea unor specialişti străini, reprezentanţi ai unor şcoli de psihoterapie recunoscute de Asociaţia Europeană de Psihoterapie. În prezent, aproape toate şcolile de psihoterapie din Europa au un corespondent (sub forma asociaţiilor profesionale) în Federaţia Română de Psihoterapie. Mulţi psihologi români deţin certificate europene de psihoterapeuţi care le permite să practice psihoterapia aproape oriunde în Europa. Putem spune ca psihoterapia românească a intrat deja în Europa şi chiar pe uşa din faţă.
Vin mai des românii la psiholog? Sunt mai deschişi la aşa ceva decât acum 10
ani? Deschiderea la psihoterapie este incomparabil mai mare în prezent comparativ cu cea de acum 10 ani, iar acest lucru este vizibil în numarul celor care apelează la serviciile unui psihoterapeut.
Acest lucru se datorează în primul rând educaţiei, care a contribuit masiv la îndepărtarea multor prejudecăţi. Acum zece ani daca mergeai sa consulţi un psiholog, pentru marea masă asta însemna că eşti "nebun". În prezent, foarte mulţi oameni ştiu că mergi la psiholog pentru a te cunoaşte mai bine, pentru a înţelege modul în care funcţionezi, pentru a te dezvolta personal şi a-ţi optimiza performanţele. Nu numai că îţi dispar simptomele, dar îi înţelegi mai bine pe ceilalţi, îţi dezvolti abilităţile de comunicare, creşte toleranţa la stress şi la frustrare, gestionezi mai bine conflictele, devii mai matur pe măsură ce renunţi la multe comportamente infantile s.a.m.d.
Interesa