Vânzări de energie mai mici, dar profituri mai mari de la un an pe altul, aşa s-ar putea rezuma raportul pe 2006 al CEZ România, fosta Electrica Oltenia. Aflate într-o uşoară creştere, veniturile societăţii s-au apropiat anul trecut de 1,35 miliarde de lei, deşi cehii de la CEZ au pierdut în România mai mulţi clienţi importanţi, iar vânzările de energie au coborât sub pragul înregistrat în 2005. Dacă în urmă cu doi ani ponderea veniturilor realizate din vânzarea de energie către clienţii corporativi depăşea 70% din total, la finele lui 2006 procentul a scăzut sub 60%.
Cele 135 milioane de lei pierdute într-un singur an pe acest segment au fost recuperate însă, aproape în totalitate, prin creşterea veniturilor din vânzările către populaţie (+23%) şi prin creşterea de opt ori a veniturilor obţinute în urma redistribuirii energiei electrice către alţi operatori de pe piaţă. Profitul raportat de fosta Electrica Oltenia pentru anul trecut a fost de 95 milioane de lei, aproximativ 27 milioane de euro, în creştere faţă de 2005 cu aproape 40%. Pentru oficialii societăţii, creşterea profitului nu este deloc surprinzătoare, aceştia având planificat un câştig cu doar câteva mii de euro peste cel înregistrat. Deşi previzibilă, creşterea s-a realizat mai mult prin reducerea cheltuielilor cu achiziţia de energie, ca urmare a pierderii unor clienţi importanţi, şi prin creşterea veniturilor de exploatare. Pentru acest an, profitul planificat este de aproximativ 130 milioane de lei.
La fel ca oricare alt producător sau furnizor de energie electrică de pe piaţa autohtonă şi cehii de la CEZ s-au arătat interesaţi de privatizarea complexelor energetice de la Turceni şi Rovinari, precum şi de eventuale investiţii în reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. „Vrem să propunem statului român să finanţăm o parte a construcţiei celor două reactoare, iar în schimb să primim energie.