Analistii pietei financiare se asteapta ca boardul Bancii Nationale a Romaniei sa scada, astazi, nivelul dobanzii de politica monetara pana la 7%, de la un nivel anual de 7,25%, pentru a stopa aprecierea execesiva a leului.
"Ma astept ca BNR sa scada rata dobanzii de politica monetara de la 7,25% la 7,00% pe an, iar motivul singular ar fi aprecierea leului", a spus economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.
"Cred ca banca centrala o sa scada luni rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 sau 0,50 puncte procentuale, dar cel mai probabil pana la 7,00% pe an. Aprecierea leului din ultima vreme ar fi un motiv care ar sustine o asemenea masura. Un alt motiv ar fi si faptul ca evolutia de pana acum a inflatiei e foarte buna. Nu vad de ce nu ar mai diminua banca centrala dobanda de politica monetara, mai ales ca leul este sub asediu", a spus analistul Credit Europe Bank, Melania Hancila. Aceasta a aratat ca inflatia e la un nivel foarte bun, chiar daca in ultimele doua luni a revenit usor, dar "asta nu a avut legatura cu politica monetara a BNR, ci cu preturile administrate si cele volatile care nu sunt influentate de aceasta".
Hancila a precizat ca se asteapta ca banca centrala sa inceapa sa reduca nivelul rezervelor minime obligatorii abia spre finele anului.
De asemenea, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, este de parere ca BNR va scadea rata dobanzii-cheie cu cel putin 0,25% , daca nu chiar cu 0,50%, in primul rand din cauza aprecierii leului si in al doilea rand ca urmare a performantei inregistrate de inflatie. "Cred ca BNR va scadea dobanda de politica monetara cu 0,25%, la 7,00%. Cred ca e firesc sa o scada, avand in vedere inflatia, care nu este un pericol", a declarat directorul Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea. O scadere a dobanzii- cheie a BNR ar putea fi in acelasi timp o ince