O decizie a Curtii Constitutionale, data la mijlocul saptamanii trecute, spulbera inca o data sansa ca marile "nebuloase" ale justitiei romanesti - dosarele Revolutiei si mineriadelor - sa isi gaseasca o data pentru totdeauna finalizarea. Dupa 17 ani de "anchete", magistratii Curtii Constitutionale au decis ca este neconstitutional ca procurorii militari sa ancheteze in dosarele in care este implicat cel putin un civil. Ceea ce inseamna ca toate doarele vor fi preluate de procurori civili, ramanand de vazut daca vor accepta ca atare dovezile stranse pana acum in aceste cazuri-mamut sau vor ordona refacerea probatoriului.
Revolutionarii timisoreni sustin ca, daca toate marturiile ar trebui refacute in noua formula "brevetata" abia anul trecut de Ministerul Justitiei, 80% din materialul probator din dosarele Revolutiei ar putea fi desfiintat. Nemultumire la Timisoara
Decizia Curtii Constitutionale de a muta procesul mineriadelor si revolutiei in zona "civila", in conditiile in care generalul Dan Voinea, care se ocupase de aceste dosare, anunta ca pana in toamna va intocmi rechizitorii a nemultumit profund asociatiile de revolutionari timisoreni. "Nu stiu ce am mai putea face noi punctual acum. Ei au decis si cu asta basta. Noi am cerut ca, in cazul in care dosarele se muta la o instanta civila, si procurorii care se ocupa de aceste dosare si care cunosc exact materialul probator sa fie si ei mutati, pe instanta civila, pentru a se ocupa pe mai departe de aceste anchete. Sau sa-i detaseze pana cand isi definitiveaza procesul", spune Traian Orban, presedintele Asociatiei Memorialul Revolutiei 16-18 Decembrie 1989.
In opinia sa, ceea ce s-a intamplat la Curtea Constitutionala "miroase a intruziune grava in problemele Justitiei. Aceasta Curte Constitutionala si-a facut un obicei din a spune ca daca ceva e asa, nu poate fi decat cum spun ei."
To