Simptomele dependenţilor de jocuri pe calculator sunt, potrivit specialiştilor, izolarea adolescenţilor în propria cameră, ignorarea prietenilor, a familiei, unii uitând chiar şi de mâncare sau să se mai spele. Unii medici americani spun că aceste simptome se întâlnesc şi în cazul altor dependenţe, cum ar fi cea de heroină. Un consiliu reprezentativ al medicilor din Statele Unite ale Americii a cerut ca dependenţa de jocurile pe calculator să fie clasificată în mod oficial ca tulburare psihică şi în acest fel să fie siguri că suferinzii vor avea parte de tratament. Dr. James Scully, directorul medical al Asociaţiei Americane de Psihiatrie, spune că va include această afecţiune în următoarea ediţie a manualului de diagnostice.
Reprezentanţii asociaţiei susţin că aproximativ 90 la sută dintre adolescenţi joacă jocuri video, iar 15 la sută dintre aceştia, adică mai mult de 5 milioane de copii, ar putea fi dependenţi. Unii părinţi au încercat să meargă cu copiii lor la medic pentru a scăpa de această dependenţă. O parte dintre ei au fost priviţi sceptic de medicii la care s-au dus şi care nu ştiau cum ar fi putut aborda această problemă. O altă familie a reuşit să găsească un terapeut care a pus clar diagnosticul de dependenţă, dar au trebuit să plătească integral tratamentul, acesta nefiind acoperit de firma de asigurări de sănătate. Familia povesteşte că terapia copilului i-a costat câte 5.000 de dolari lunar. În SUA a apărut şi un grup de suport, ca un fel de alcoolici anonimi, dar online, pe Internet. Site-ul a fost creat de o persoană al cărei frate, în vârstă de 21 de ani, s-a sinucis în timp ce juca un joc online pe calculator. Una dintre postările de pe site i-a îngrozit pe specialişti.
Un copil de 13 ani scria că el crede că are nevoie de ajutor, deoarece a ajuns să se „joace” câte 12 ore pe zi. Alţii care şi-au povestit „experienţele” sunt bărbaţ