Pe piaţa românească, preluarea punctelor de distribuţie MOL ar determina o detaşare clară a OMV de companiile concurente
Grupul energetic OMV a plătit circa un miliard de euro pentru a-şi majora de la 10% la 18,6% participaţia la compania ungară de petrol şi gaze naturale MOL, pe care vrea să o abordeze în legătură cu o posibilă preluare, a anunţat compania austriacă, citată de Reuters.
Cu toate că participaţia actuală se ridică la 18,6%, drepturile de vot ale OMV sunt limitate la 10%, potrivit statutului companiei ungare. OMV a propus fuziunea cu MOL, într-o tranzacţie de 36 de miliarde de dolari.
Grupul austriac susţine că operaţiunile desfăşurate de cele două companii se completează din punct de vedere regional în Europa Centrală şi ar trebui să profite de tendinţele de consolidare ale sectorului de petrol şi gaze naturale, unificându-şi activitatea. „Compania este convinsă de beneficiile pe termen lung asociate unei cooperări mai intense”, se mai precizează în comunicat.
Un manager de fonduri susţine că propunerea OMV ar putea atrage apariţia unor contraoferte din partea companiilor ruse de energie, inclusiv Gazprom şi Lukoil. „Acesta ar putea fi începutul unui concurs de oferte. Gazprom şi Lukoil s-ar putea număra printre cei interesaţi”, a declarat el. Pentru piaţa românească, o astfel de decizie ar însemna detaşarea clară a grupului OMV (cu Petrom şi MOL) pe partea de distribuţie de carburanţi de restul concurenţei.
Datele statistice arată că, la acest moment, grupul OMV-Petrom deţine aproape 40% din piaţa de distribuţie de carburanţi. După preluarea staţiilor Shell, MOL se apropie vertiginos de o cotă de piaţă de 15%, concurând pentru locul secund cu Rompetrol şi Lukoil. (E.C.)
Pe piaţa românească, preluarea punctelor de distribuţie MOL ar determina o detaşare clară a OMV de companiile concurente
Grupul energetic