» Cehii sunt interesati de toate proiectele energetice romanesti, fie ca este vorba de energia nucleara, termo sau hidro.
» Anul trecut compania
din Cehia a obtinut un profit net de 95.203 mii lei, cu 0,22%
mai putin decat cel planificat.
» La sfarsitul anului trecut, compania avea 1,37 milioane
de clienti, din care doar 134 erau consumatori eligibili.
CEZ Romania este extrem de interesata de procesul de privatizare in sectorul de productie a energiei electrice din Romania. Interesul cehilor vizeaza atat zona termo si hidro, cat si zona nucleara. Dupa preluarea societatii Electrica Oltenia in 2005, acum cehii si-au exprimat interesul sa participe la finantarea constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Atomoelectrica de la Cernavoda, indiferent care vor fi variantele pentru care va opta guvernul in vederea tragerii fondurilor necesare, bani cash si emisiunea de obligatiuni. Fara a avansa vreo cifra, Jean Veskrna, country manager CEZ Romania, a declarat ieri ca societatea are banii necesari pentru a participa la acest proiect.
Interes si pentru alte proiecte
In prezent, compania ceha opereaza doua centrale nucleare in Cehia si este interesata sa mai preia una in Slovacia. In contrapartida, CEZ este interesata sa incheie cu Nuclearelectrica un contract pe termen lung pentru furnizarea de energie electrica. Intrarea in proiectul Cernavoda nu va avea implicatii asupra altor proiecte de investitii pe care CEZ vrea sa le faca in Romania. Este vorba in primul rand de participarea la procesul de privatizare a complexurilor energetice din Bazinul Olteniei, de preluarea unor termocentrale, dar si de procesul de privatizare de la Hidroelectrica. Potrivit lui Doru Voicu, directorul de dezvoltare al companiei, in aceasta saptamana CEZ va depune ofertele pentru preluarea termocentralelor Borzesti s