Rusia a avertizat, ieri, din nou, NATO să nu ia decizii care să producă dezechilibre în securitatea Europei – ce ar putea deveni reale din cauza Tratatului privind Forţele Convenţionale, cât şi a scutului antirachetă. Avertismentul a fost un mod de a-i ura bun venit la Moscova secretarului general al NATO, Jaap de Hoope Scheffer, sosit pentru consiliul Rusia-NATO.
Totuşi, măcar gestul de a se deplasa până la Moscova ca să discute cu oficialii de la Kremlin a fost remarcat. „Rusia preţuieşte consiliul Rusia-NATO, care ne permite să discutăm orice problemă în mod deschis”, a declarat şeful diplomaţiei ruseşti, Serghei Lavrov. „De zece ani încoace, am reuşit să evoluăm de la confruntare la cooperare cu NATO”, s-a felicitat Vladimir Putin, venit şi el să vorbească cu secretarul general al Alianţei, potrivit AFP.
Despre convingerea Moscovei însă, în privinţa faptului că scutul antirachetă nu o vizează, eşec total. „Nu trebuie să luăm măsuri orientate către întărirea securităţii unuia în detrimentul celuilalt”, a mai declarat Lavrov. Reprezentantul NATO a sfătuit însă Kremlinul să privească înainte, şi nu înapoi, dar nu s-a sfiit să avertizeze Rusia că organizaţia este gata să primească în rândurile ei şi alte doritoare (pe Ucraina şi Georgia), indiferent de sensibilităţile ruseşti faţă de fosta sferă de influenţă.
„Uşa (n.r., a NATO) este deschisă”, a mai spus Scheffer. NATO ştie că nu există o soluţie rapidă pentru a calma temerile Moscovei faţă de extinderea spre est, însă aceasta cu certitudine nu este menită să ameninţe interesele ruseşti.
Acestea nu sunt însă decât neînţelegeri, crede Jaap de Hoop Scheffer. Partea rusă crede altceva, dar nici şeful diplomaţiei şi nici cel al statului nu au spus-o în clar. A făcut-o însă şeful camerei superioare a Dumei de stat, Serghei Mironov. „Suntem convinşi că expansiunea geografică a NATO nu are jus