Cu ocazia Zilei Internationale Impotriva Consumului si Traficului Ilicit de Droguri, marcata in fiecare an pe 26 iunie, un grup de detinuti de la Penitenciarul de Maxima Siguranta a participat, ieri, la o actiune de informare privind efectele nocive ale consumului de droguri, inclusiv alcool si tutun. Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila a elaborat un proiect de prevenire a consumului de droguri, intitulat "O viata fara droguri" care va fi implementat in cadrul Penitenciarului, timp de doua luni. Beneficiarii directi ai acestui proiect este constituit din detinuti care au consumat droguri sau care au fost condamnati pentru infractiuni cu privire la regimul drogurilor si precursorilor.
"Aceasta este prima actiune din cadrul proiectului prin care ne propunem o informare a persoanelor prezente cu privire la efectele nocive ale consumului de droguri si identificarea situatiilor ce duc la consumul de droguri, precum si a modalitatilor de a face fata situatiilor critice pe care fiecare le poate traversa, fiind tentat sa apeleze la astfel de substante periculoase", a precizat coordonatorul Centrului Antidrog, Elena Nechifor.
Ieri, detinutii cu virste cuprinse intre 21 si 25 de ani, au avut posibilitatea de a se informa cu privire la drogurile licite, respectiv alcool si tutun, care pot afecta comportamentul si relatiile cu cei dragi. Medicul Gabriela Rosca din cadrul Centrului Antidrog le-a vorbit celor privati de libertate despre efectele pe termen lung si pe termen scurt ale alcoolului si tutunului, despre dependenta pe care o pot crea, iar apoi le-a fost prezentat un film realizat de Agentia Nationala Antidrog. Personajele principale din film erau oameni obisnuiti care, din cauza bauturii si a tigarilor, au ajuns in situatii critice, s-au imbolnavit grav si au ramas fara familie.
"La inceput oamenii considera ca es