Iritatii nazale, pupilele dilatate, urme de injecţii pe mâini sau pe picioare, greţuri sau febră. Acestea sunt doar câteva semne ce ar trebui să dea de gândit părinţilor, că odraslele lor ar putea avea o problemă cu drogurile. Dr. Florin Ene, medic primar psihiatru, doctor în psihologie la Spitalul Clinic “Alexandru Obregia” din Bucureşti, spune că “tânărul consumator de droguri se simte ca şi cum ar fi permanent răcit”, cu stări emoţionale necontrolate sau dereglări mentale serioase. Comportamentul schimbat al pacientului este unul dintre efectele consumului de droguri. Apatic sau iritat fără nici un motiv, renunţă la unele sarcini, îşi schimbă anturajul şi se îndepărtează de familie. Apar problemele financiare, iar în lipsa banilor copilul ajunge să fure din casă.
Copii în vârstă de 10 ani până la tineri de 25 de ani sunt internaţi în fiecare zi în centrele de dezintoxicare. Ultimele statistici arată că aproximativ 2000 de tineri sunt trataţi în fiecare an în clinicile de specialitate. O caracteristică a consumului de droguri, precizează dr. Florin Ene, este că “exprimă o disociere între ceea ce vor, ceea ce pot şi ceea ce fac. Ca atare, apare un comportament de evitare a realităţii, de minciună, care trezeşte suspiciunea părinţilor”. Dr. Florin Ene consideră că cel mai bun ajutor pe care părinţii îl pot acorda copilului este să încerce să înţeleagă problema. Comunicarea şi apropierea părinţilor de copil pot face acest stagiu mult mai simplu. Apoi părinţii trebuie să găsească o persoană externă (psiholog) sau un institut de consiliere care să remedieze această dependenţă psihică.
Odată instalată, dependenţa corespunde unei boli cronice, cu perioade de abstinenţă şi momente de recădere. Drogul care provoacă cea mai puternică dependenţă este heroina, această substanţă fiind cea mai utilizată la noi în ţară. Dr. Florin Ene spune că “dependenţa de heroin