BCR va profita de implementarea normelor proprii pentru a forta cresterea mai rapida a creditelor acordate pe perioade lungi - fie ipotecare, fie pentru nevoi personale garantate cu ipoteca.
"Dorim sa introducem creditul cu garantii imobiliare cu un produs de zi cu zi pentru clientii nostri", spune Dorin Cojocaru, director executiv credite retail in BCR.
Pe langa avantajul unei eficiente mai mari a vanzarilor - sumele acordate prin astfel de produse sunt mult mai mari decat in cazul creditelor de consum, imprumuturile acordate pe termene lungi permit si realizarea de vanzari incrucisate.
Potrivit unui calcul prezentat de banca, o familie de doi membri, cu un venit net de 2.000 de lei lunar, va putea sa contracteze in noile conditii un credit de cel putin 40.000 de euro, fata de circa 34.000 de euro, cat ar fi putut sa imprumute in vechile conditii. In noile norme, banca accepta un grad maxim de indatorare pentru clienti de 65% din venitul lunar eligibil.
Deocamdata BCR nu renunta insa la avansul solicitat pentru creditele imobiliare-ipotecare (cel putin 25% din valoarea investitiei), desi promite ca va face acest pas pana la sfarsitul anului. Banca mai are de realizat trecerea la faza a II-a de participare la sistemul Biroului de Credit (furnizarea de date pozitive privind clientii), dupa care va trebui sa isi modifice din nou sistemele informatice si cele de scoring. Cojocaru spune ca, pe de alta parte, doreste sa vada si reactia pietei imobiliare la aplicarea noilor norme de creditare, in conditiile in care in primul semestru preturile la imobile au urcat cu peste 10%, numai pe baza asteptarilor generate de publicarea noului regulament de creditare al BNR.
Pana acum, patru banci au obtinut avizul BNR pentru normele proprii de creditare: Alpha Bank, BRD-SocGen si, incepand de ieri, BCR, vand credite "relaxate", in timp ce Volksbank a an