Potrivit oficialitatilor, incasarile taxei pe valoarea adaugata (TVA) au scazut simtitor in prima jumatate a lui 2007 fata de aceeasi perioada a anului trecut. Motivul ar fi legislatia UE.
Calcule
Presedintele ANV, Gelu Diaconu, a declarat public ca situatia se datoreaza noilor proceduri de plata a taxei in relatiile cu statele membre ale UE, dar este cunoscut faptul ca si alte companii din statele membre UE procedeaza exact la fel.
Pina la urma, spun managerii, banii acestia ramin tot in bugetele companiilor si sint reinvestiti, deci circula si asigura un capital rulant care se inmulteste. In timp, mai spun si economistii, tot statul cistiga, prin faptul ca firmele vor plati taxe mai mari dupa venituri mai mari.
Companiile exploateaza diferenta TVA
Eludarea achitarii TVA-ului exista in toata Uniunea Europeana, pentru ca nu este reglementata cota acesteia la nivelul UE, iar companiile exploateaza diferenta de valoare TVA dintre tari. De exemplu, firmele clujene platesc un TVA de 19%, insa daca fac schimburi comerciale cu Luxemburg sau Cipru, care urmaresc o cota standard de 15%, cistiga patru procente din valoarea fiecarei tranzactii.
Cifra pare mica, insa la un volum de schimb de minim 500.000 de euro, compania cistiga 2.000 de euro, adica peste 6.400 de lei. Cu cit volumul tranzactiilor creste, cu atit si valoare acestor procente diferenta creste, iar statul se vede vaduvit de sume importante, cu atit mai mult cu cit valorile tranzactionate sint mult mai mari decit in exemplul dat.
Cele mai multe, potrivit statisticilor neoficiale depasesc 1 milion de euro, iar aceasta suma este considerata una mica sau, in cel mai bun caz, medie.
Pe de alta parte, daca s-ar face doar o tranzactie pe