Comisia juridica a Senatului a validat, ieri, doar 12 din cele 15 candidaturi propuse pentru Consiliul National de Integritate, respingand nominalizatii care sunt magistrati sau functionari parlamentari.
Juristii senatori au decis ca functia de membru in Consiliul National de Integritate, for de conducere al ANI, este incompatibila atat cu cea de magistrat activ, cat si cu cea de functionar parlamentar, motiv pentru care au fost respinse mai multe candidaturi. Din cei 15 nominalizati prezenti la audieri au fost validati, prin urmare, doar 12. Pentru completarea locurilor in CNI urmeaza a fi organizata, la o data ulterioara, o noua runda de audieri, dupa desemnarea altor reprezentanti.
"In unanimitate de voturi, am hotarat sa validam dintre propunerile pentru membrii titulari 12 din 15 propuneri, ceea ce inseamna ca organismul poate sa isi inceapa activitatea dupa votul din plen", a declarat, la sfarsitul audierilor, senatorul PSD Antonie Iorgovan. Potrivit acestuia, incompatibilitatea dintre calitatea de membru al CNI si cea de magistrat izvoraste chiar din textul Legii fundamentale. "Constitutia spune clar ca magistratii nu pot sa indeplineasca nici o functie publica sau privata cu exceptia celei din invatamantul juridic superior. Acest organism (CNI – n.r.) propune, analizeaza si ia decizii", a explicat Iorgovan decizia Comisiei juridice. Potrivit senatorului PSD, desi Legea ANI prevede ca asociatiile magistratilor sa aiba un reprezentant in CNI, nu s-a luat in considerare nominalizarea unor magistrati in functie, activi, ci a unor fosti magistrati. In baza acestei motivatii au fost, ieri, respinse candidaturile Vioricai Costiniu si a lui Horatiu Dumbrava, desemnati ca titular si, respectiv, supleant de catre Asociatia Magistratilor din Romania, dar si a lui Adrian Neacsu, propus de Societatea pentru Justitie (SoJust).
Al doilea motiv pentru c