PALARIER. Nicolae Zdirca are 78 de ani, practica meseria de 64 de ani, iar atelierul il are de 30 de ani MESTER. Onoreaza lunar in jur de 300 de comenzi. In atelierul de pe strada Sepcari (foto medalion) Legenda. Nicolae Zdirca a facut palarii pentru Petru Groza si Gheorghiu-Dej
Mihnea Mihalache-Fiastru
Cum intri pe strada Sepcari, in imediata apropiere a strazii Lipscani, pe partea stanga, dai peste un mic magazin care, in timp, atat datorita recunoasterii de catre cetateni, cat si datorita numeroaselor aparitii in presa a devenit celebru. Aici il gasesti pe ultimul palarier din Bucuresti. Se numeste Nicolae Zdirca si are 78 de ani. Practica aceasta meserie de 64 de ani, iar atelierul il are de 30 de ani. Nu crede ca meseria de palarier a murit si intentioneaza sa achizitioneze spatiul pentru a-si duce mai departe meseria.
Nicolae Zdirca s-a nascut intr-un sat din judetul Gorj, iar dupa ce a absolvit sapte clase a venit in Bucuresti, unde practica meseria de palarier de la varsta de 14 ani. A inceput ucenicia alaturi de un alt maestru palarier de legenda, Ion Popa, atelierul acestuia aflandu-se atunci pe Calea Grivitei, insa spatiul a fost nationalizat odata cu instalarea regimului comunist. Astfel, mesterul Zdirca s-a angajat in atelierul unui evreu batran din zona Unirii. Isi aminteste ca in perioada comunista palariile nu erau la asa mare cautare: "Lumea vroia mai mult basti si sepci, se zicea atunci ca cine purta palarie era cheabur sau burghez. Afacerea mergea binisor, dar nu excelent, primeam comenzi in masa de la teatre si proiecte cinematografice. Am facut palarii pentru Sergiu Nicolaescu si Birlic, dar si pentru Petru Groza si Gheorghiu-Dej. Ministrul de Finante de atunci si Prim-Procurorul Romaniei imi erau clienti fideli", povesteste Nicolae Zdirca.
Singur in meserie, de 30 de ani
Incepand cu anii '80, afacerea cu palar