Orice crestere de un dolar pe mia de metri cubi a preturilor la gaze (acum 154 de dolari) aduce, conform Raiffeisen, 13 mil. euro ca profit brut in conturile Petrom. Compania ungara MOL s-ar putea alatura curand Petrom sub umbrela grupului OMV.
Rezervele de titei si gaze ale cele mai mari compani romanesti, Petrom, valoreaza in prezent 9,53 mld. $ (7,1 mld, euro), fiind cel mai pretios activ al companiei, conform unui raport de analiza asupra sectorului petrolier din Europa Centrala si de Est al bancii austriece Raiffeisen. Evaluarea este conservatoare, spun analistii, valoarea rezervelor putand fi astfel mai mare.
Resursele de titei sunt una dintre mizele integrarii regionale a companiilor petroliere, proces care ar putea face ca ungurii de la MOL sa intre in grupul OMV, din care face parte si Petrom.
Austriecii de la OMV au cerut ieri demararea unor negocieri pentru lansarea unei oferte de preluare pentru compania ungara MOL, dupa ce si-a dublat pana la 18% participatia detinuta la compania petroliera ungara prin tranzactii la Bursa de la Budapesta. De MOL ar putea fi interesate, conform informatiilor de pe piata internationala, si companiile rusesti Gazprom si Lukoil.
In afara de cota de 51% din Petrom si de cea de 18% la MOL, austriecii de la OMV mai controleaza 34% din Petrol Ofisi, companie turceasca cu peste 3.500 de benzinarii, 35% din grupul petrochimic Borealis si 50% din compania austriaca EconGas.
OMV si MOL controleaza capacitati de rafinare similare de cate 13 milioane de tone pe an, dublu fata de capacitatea de rafinare a Petrom, care se ridica la 7,5 milioane de tone pe an.
Cele doua rafinarii ale Petrom sunt evaluate de analistii Raiffeisen la 2,3 mld. euro, luand in calcul si cresterea capacitatii de rafinare anuntate de Petrom pentru Petrobrazi. Benzinariile valoreaza alte 400 mil. euro. @N_