Investitia medie a persoanelor fizice in fondurile de actiuni a atins 9.900 de lei (3.000 de euro) la finele lunii mai, nivel dublu fata de cel inregistrat in urma cu un an pe acest segment, dar si fata de valoarea prezenta a investitiei medii la nivelul intregii piete a fondurilor mutuale, potrivit datelor centralizate de Ziarul Financiar.
In aceeasi perioada, valoarea plasamentelor medii ale persoanelor fizice la nivelul intregii piete a fondurilor mutuale s-a majorat cu 24%, depasind 4.400 de lei (1.370 de euro).
Totusi, puterea investitionala a clientilor fondurilor locale de investitii este inca departe de cea a investitorilor de pe pietele maturi si chiar a celor din statele Europei Centrale si de Est.
"Suma de 9.900 de lei este destul de mare pentru stadiul de dezvoltare in care se afla industria locala a fondurilor de investitii. In alte tari ale Europei de Est, investitia medie e dubla, iar pe pietele mature, ea poate atinge si 20.000 de euro", spune Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare Certinvest.
Fondurile de actiuni au reusit sa atraga peste 1.800 de investitori individuali in ultimul an, insa au inregistrat si cele mai mari subscrieri in aceasta perioada, depasind fondurile diversificate din punctul de vedere al cotei de piata.
Interesul ridicat al investitorilor pentru fondurile de actiuni se datoreaza, in primul rand, randamentelor mai ridicate oferite de acestea in comparatie cu celelalte categorii de fonduri, in conditiile unei evolutii bune a Bursei de Valori in ultimul an.
Fondurile de actiuni aveau la finele lunii mai peste 15.700 de investitori persoane. Fondurile de investitii care au atras numarul cel mai mare de investitori sunt BT Maxim cu un plus de 264 de investitori individuali si fondul Active Dinamic cu 119 investitori noi. In ultimele 12 luni, fondurile de actiuni BT Maxim si Active Di