Luni, BNR a mai taiat 0,25 de puncte procentuale din dobanda de politica monetara. De la 7,25% la 7% pe an. Dovada ca BNR manifesta in continuare un optimism moderat privind consolidarea dezinflatiei. Altfel, ar fi dat curs recomandarii FMI de a urca dobanda la 8%. Dar pesimismul manifestat de FMI, cu privire la dinamica inflatiei din Romania, s-a dovedit a fi deseori prea excesiv.
Banca Nationala, atenta la rata inflatiei, n-a dovedit niciodata rigiditate fata de dobanda de politica monetara. Dimpotriva, a manifestat o maleabilitate corecta. Desele schimbari de macaz, indeosebi din 2003 incoace - dobanda de politica monetara urcand sau coborand dupa cum cerea mentinerea dezinflatiei - au scos in relief o disponibilitate maxima in schimbarea directiei de mers.
BNR a schimbat macazul in anul 2004. Dobanda urcase, atunci, la 21,25%. Schimbarea de macaz a dus trenul dobanzilor pe o linie in coborare. Valorile au tot scazut timp de doi ani: de la 21,25% pana la 8,50%. Cand s-a impus iar o schimbare de macaz: de la 8,50% la 8,75%. O crestere cu 0,25 de puncte procentuale. De aici, o vreme, trenul a mers in linie dreapta. Asta se intampla in vara lui 2006. BNR primea sugestii de miscare a dobanzii. N-a facut-o. La 10 noiembrie 2006, contrar asteptarilor analistilor, dobanda a ramas pe loc. La fel si la 28 decembrie 2006. Romania a intrat in UE cu o dobanda de 8,75 de puncte procentuale.
Schimbarea de macaz a intervenit chiar la inceputul anului 2007. Trenul a intrat din nou pe o linie coboratoare. Pe pietele interne, miscarea BNR a fost anticipata. In schimb, FMI spera ca dobanda de politica monetara va fi miscata in sus. Motivul invocat - si mediatizat in exces - fiind acela ca BNR n-ar putea sa castige in 2007 doua partide dintr-o data: sa ieftineasca banii si sa continue domolirea inflatiei.
Teoretic, judecata FMI e corecta. De altfel, BNR a