In ultimele zile sase oameni si-au pierdut viata din cauza caldurii. In total, numarul mortilor se ridica la 32. Persoanele care au lesinat sau au cazut in strada, rapuse de canicula, sunt cu sutele. Cei mai afectati au fost batranii si cei care sufereau de boli cardiovasculare. Cele mai multe decese s-au inregistrat in urma infarcturilor. Judetele care au primit cod portocaliu de la meteorologi s-au suprapus ieri cu zonele unde apelurile au inrosit telefonul la ambulanta. Numai in Bucuresti Serviciul de Ambulanta a primit peste o mie de apeluri. Aproape 20% dintre solicitari au fost pentru persoane cazute in strada, lesinuri, afectiuni cardiovasculare, hipertensiune arteriala si insolatii. Directorul medical al Serviciului de Ambulanta al Capitalei, Lucia Oana, spune ca "este absolut necesar ca oamenii sa se hidrateze, sa evite deplasarea pe strada in intervalul 11.00–17.00, sa faca dusuri cat mai frecvent, sa stea in casa, sa consume fructe si legume, iar daca trebuie sa iasa afara sa se imbrace in haine din bumbac sau in in culori deschise si sa isi acopere capul".
Temperaturile inregistrate ieri se apropie de recordul absolut al lunii iunie. In 1938 s-au inregistrat 42 de grade Celsius la Oravita. La Giurgiu si la Calafat temperatura masurata de meteorologi a fost de 41 de grade. In Bucuresti temperatura a fost de 39 de grade. Aceste valori au fost masurate la umbra, in adapostul meteorologic. La soare gradele din termometre au crescut proportional cu poluarea si numarul de masini, ajungand in unele locuri la aproape 50 de grade. La nivelul solului sau asfaltului caldura a urcat mercurul la aproape 70 de grade.
Specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie avertizeaza ca, daca nu ploua si nu se domoleste caldura, in judetele Vaslui, Constanta, Braila, Tulcea, Ialomita, Ilfov, Slobozia, Dolj, Giurgiu si Calarasi plantele se vor usca pe cam