Dupa ce au pagubit o banca cu aproape 2 miliarde de lei vechi, 36 de braileni au ajuns pe mina legii pentru inselaciune, fals intelectual si uz de fals. Ei sint acuzati ca s-au folosit de acte false pentru a obtine credite bancare, ajutati fiind de alte doua persoane, considerate "creierul" afacerii. Totul a durat mai putin de doua luni, timp suficient pentru cei care au pus la cale aceasta escrocherie sa cumpere o societate, sa faca bani pe spatele altor persoane si apoi sa dispara fara urma.
Smecheria a iesit la iveala la inceputul acestui an, dupa ce angajatii bancii au descoperit elemente care le-au creat suspiciuni in adeverintele de salariu si copiile carnetelor de munca prezentate de imprumutati. Ulterior, unitatea bancara a depus o plingere penala la Parchetul de pe linga Judecatoria Braila prin care reclama faptul ca, pe baza acestor acte, in perioada august - octombrie 2006, a aprobat si acordat 57 de credite pentru nevoi personale, in valoare totala de 185.100 lei. Cercetarile efectuate de ofiteri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au stabilit ca nici unul dintre cei 36 de beneficiari ai imprumuturilor nu avea contract individual de munca incheiat cu societatea care a emis adeverintele de salariu. Mai mult, numele si semnaturile inspectorilor I.T.M., inscriptionate pe parafele aplicate pe copiile carnetelor de munca pentru efectuarea inregistrarilor privitoare la activitatea in munca, nu sint reale, avind in vedere ca societatea angajatoare nu este in evidenta Inspectoratului Teritorial de Munca. Ancheta a mai stabilit ca unii dintre imprumutati au prezentat copii de pe carnetele de munca cu acelasi numar, serie si continut cu ale altor imprumutati.
Incercind sa dea de urma societatii, politistii au descoperit ca nu are activitate si nu se cunoaste nici un punct de lucru al acesteia, iar numarul de telefon mentionat in