» Statul percepe taxa de drum si pentru motorina folosita de vaporasele si iahturile de agrement.
» Investitorii din domeniu spun ca astfel cresc preturile serviciilor pe care le ofera.
Plimbarile cu vaporasul in largul Marii Negre sau in Delta Dunarii sunt cautate din ce in ce mai mult de turisti. Preturile sunt accesibile, de la cateva sute de mii de lei vechi. Proprietarii ambarcatiunilor spun ca acestea ar putea fi si mici, daca nu ar exista o serie de cheltuieli aberante. Una dintre acestea se refera la faptul ca ambarcatiunile de agrement platesc taxa de drum inclusa in pretul motorinei. "Fiscalitatea in domeniu este excesiva, spune Eugen Vasile, un agent de turism din Tulcea care se ocupa de ani de zile de transportul turistilor in Delta Dunarii, care da ca exemplu faptul ca, pentru a alimenta cele doua vaporase pe care firma unde lucreaza le detine, cumpara motorina ca orice automobilist. "Este ilogic, pentru ca eu merg pe apa", spune acesta, adaugand ca incearca de mai multa vreme sa atraga atentia asupra acestui fapt. In plus, cei care se ocupa de aceasta afacere mai platesc taxe catre Ad-ministratia Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii, Garda de Mediu, la Autoritatea Navala, la Capitania Zonala.
"Taxele nu sunt foarte mari, dar se aduna", precizeaza Eugen Vasile. La ele se adauga si salariile personalului navigant, care sunt destul de mari "Nu poti sa tii un capitan de vas cu doi lei!", a spus agentul de turism), dar si impozitele datorate autoritatii locale pentru detinerea ambarcatiunilor (circa 10 milioane lei vechi pentru un vaporas de zece locuri) si asigurarea (aproximativ 20 ROL).
» Un pas Inainte, doi Inapoi
Domeniul ambarcatiunilor de agrement este intr-o continua dezvoltare. Se construiesc marine pe tot parcursul liniei de litoral, atat in Romania (Mangalia, Constanta, Navodari), cat si in Bulgar