Laszlo BorbelyFoto: HotNews.roDocumente:
Laszlo Borbely despre repartizarea fondurilor
(27.06.2007) WAV
Hotnews.ro: Care sunt resursele locale complementare structurilor administrative pe care doriti sa le valorificati in procesul de dezvoltare regionala?
Laszlo Borbely: Ne bazam foarte mult pe specialistii care nu sunt implicati in administratie in general, ci provin din mediul universitar, societatea civila, care pot sa contribuie prin bagajul lor stiintific la dezvoltarea regionala.
De aceea eu o sa am o intalnire, pana la mijlocul lunii iulie, cu toate universitatile unde exista catedre de dezvoltare regionala, Sunt lucrari foarte bune aici, care trebuie folosite.
Strategia nationala de referinta s-a finalizat prin punerea cap la cap a programelor operationale. Acestea vor fi aprobate in luna iulie. Avem deocamdata 90 de proiecte, din care sper sa fie finalizate mai mult de jumatate pana atunci, dar trebuie sa venim si cu altele noi, pentru ca, altfel, vom putea absorbi banii mai greu.
Sta in puterea noastra: proiectare, proiectare, proiectare. Acesta este cuvantul cheie in perioada urmatoare.(“proiectare” = a scrie proiecte - n.red.)
Care ar fi rolul cunoasterii si al capabilitatilor pe care mediul universitar le poate aduce in accesarea si implementarea fondurilor structurale?
Noi ne-am angajat sa facem o strategie de dezvoltare spatiala si teritoriala a Romaniei. Acest lucru inseamna ca vor fi generate date, statistici, repere pentru autoritatile locale, care sa ii ajute.
Avem proiecte integrate numai pentru dezvoltare urbana durabila, in valoare de peste 1,2 miliarde de euro, utilizabile pentru necesitatile imediate ale unui cartier, de exemplu.
Nu vom putea accesa aceste fonduri daca nu avem proiecte pregatite. Si, acest lucru e importan