„Postul de presedinte-director general al SRTv, in loc sa fie atribuit pe criterii de competenta si de neutralitate politica, a ajuns obiectul unui troc politic intre PNL si PSD.
Fara a dori sa pun in discutie dreptul parlamentarilor de a lua o decizie conform constiintei lor, trebuie sa remarc faptul ca validarea de catre Camerele reunite a rezultatului acestui aranjament ar constitui un semnal negativ la adresa principiului echidistantei in activitatea televiziunii nationale”, afirma Basescu.
El spune ca, din 1990 pana in prezent, s-au facut eforturi pentru ca in fruntea TVR sa nu fie pusi „politicieni de cariera”, fapt care ar fi dus la pierderea credibilitatii institutiei. „Personalitati precum Razvan Theodorescu, Paul Everac, Stere Gulea sau Valentin Nicolau nu au fost membri ai unui partid politic pe durata mandatului exercitat la conducerea TVR.
La sase luni de la intrarea in Uniunea Europeana, Romania nu poate accepta pasii inapoi, mai ales in domeniul libertatii presei, pentru a nu reveni la perioada cand reprezentantii unui singur partid controlau televiziunea publica”, adauga presedintele.
El precizeaza ca a desemnat pentru actualul CA „un candidat neangajat politic, selectat din mediul academic” (pe Catalin Avramescu, respins de catre comisiile parlamentare de specialitate - n.red.) si ca astepta ca toate partidele sa procedeze la fel. „Doresc sa-mi reafirm convingerea ca depolitizarea televiziunii si a radioului public este obligatorie.
Fac un apel la intelepciunea majoritatii parlamentarilor, sperand ca vor intelege riscurile unui semnal negativ transmis societatii romanesti atunci cand, in astfel de functii, nu sunt promovate persoane competente care nu fac politica unui partid”, mai spune Basescu.
„Postul de presedinte-director general al SRTv, in loc sa fie atribuit pe criterii de comp