Comisia Europeana prezinta, miercuri, primul raport privind progresele Romaniei si Bulgariei dupa aderarea la UE.
La Bucuresti, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a vede jumatatea plina: potrivit unui comunicat emis dupa o intrevedere cu vicepresedintele Bundestagului, Susanne Kastner, el a declarat ca raportul “va consemna progresele in lupta impotriva coruptiei, care trebuie continuata si intensificata”.
La Bruxelles si in presa internationala, unde au ajuns inca de la inceputul saptamanii detalii ale proiectului de raport, lucrurile nu stau chiar roz. Romania si Bulgaria, spun diverse surse, scapa de clauza de salvgardare, dar nu si de un ton extreme de dur al CE pe tema intarzierilor in reforma justitiei si lupta contra coruptiei.
“Sunt optimist ca raportul de tara de maine va consemna toate aceste progrese in lupta impotriva coruptiei, care trebuie continuata si intensificata”, afirma Chiuariu in comunicatul de presa de ieri, dupa intrevederea cu Susanne Kastner.
Optimismul sau nu era insa deloc impartasit de oficialitatile de la Bruxelles, citate in ultimele zile de media internationale. Reuters nota, ieri, ca trei comisari europeni - Leonard Orban, Meglena Kuneva si Franco Frattini - s-au simtit nevoiti sa obiecteze fata de tonul foarte dur al raportului. Acest ton era sprijinit, insa, de majoritatea membrilor CE, potrivit agentiei citate.
Informatia vine la o zi dup ace RFI anunta in premiera ca CE nu va active clauza de salvgardare in domeniul justitiei prevazuta pentru Romania, dar ca documentul, ce noteaza si unele progrese in domeniul justitiei, semnaleaza si ingrijorari majore ale Bruxelles-ului in mai multe domenii.
Informatia era confirmata, ieri, si de Radio Olanda, care spunea ca “unda verde” primita de Bulgaria si Romania anul trecut “s-a transformat in galben”, CE fiind critic