Isarescu lasa piata sa decida
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca banca centrala nu este pe deplin confortabila cu recenta apreciere rapida a leului fata de euro, dar probabil nu va interveni pe piata valutara pentru a tempera aprecierea leului decat daca va deveni "serios ingrijorata".
Seful BNR spune ca prefera sa lase cursul sa-si gaseasca singur nivelul de echilibru pe piata, fara a exclude varianta unor interventii in caz de nevoie. Da, leul are forta sa se intareasca chiar pana la o paritate de 3,0 lei pentru un euro inainte de adoptarea euro, prevazuta undeva in 2012-2014, dupa cum apreciaza unii analisti, in timp ce altii nu vad posibil un asemenea scenariu, considerand ca o aprec
Cea mai optimista prognoza de curs vine de la Paul Prodan, seful Trezoreriei Credit Europe Bank. El spune ca euro va ajunge la 3 lei chiar pana la sfarsitul acestui an, sub presiunea intrarilor semnificative de valuta. Pe de o parte, investitiile directe vor fi alimentate de privatizarile din domeniile energiei si auto, in timp ce apetitul speculatorilor pentru leu se mentine ridicat. Prodan merge chiar mai departe si spune ca nu intrevede nicio criza majora pe pietele financiare locale in urmatorii doi ani.
Si Eugen Radulescu, fostul presedinte al CEC, se numara printre analistii cei mai optimisti in privinta capacitatii leului de a se intari in raport cu euro, anticipand inca de la inceputul anului ca rata de schimb ar putea cobori pana la mai putin de 3 lei/euro in urmatorii 3-4 ani. In ultima perioada, vazand continuarea tendintei agresive de apreciere a mondei nationale, Radulescu si-a ajustat prognoza de curs pentru sfarsitul acestui an, de la 3,20-3,25 lei/euro, la 3,15-3,20 lei/euro, in ipoteza mentinerii trendului de crestere economica si a unui anumit control asupra deficitului bugetar.
Totusi, numerosi analisti s