Cum poţi fii sigur că, atunci când stă în faţa calculatorului, conectat la internet, copilul tău nu accesează site-uri ce nu sunt adresate vârstei lui? De unde ştii că, atunci când intră pe programe precum mIRC sau Yahoo Messenger, copilul tău vorbeşte numai cu cei de vârsta lui sau cu prieteni şi nu este atras în capcane de către diverşi străini?
Răspunsul e simplu. Cu greu poţi avea control total asupra site-urilor pe care intră, indiferent cât de mult îi explici ce e bine să facă pe internet şi ce nu. La 7-8 ani, curiozitatea este mai mare decât orice explicaţie, iar copiii sunt uşor influenţaţi de persoanele pe care nu le cunosc. Deşi pornografia infantilă prin internet nu este extrem de răspândită în România (Poliţia a avut, în 2006, în jur de 10 cazuri de acest gen, faţă de cele peste 30 din 2005 şi 10 în 2004), tot mai mulţi elevi încep să fie tentaţi să acceseze site-uri pentru adulţi sau să se filmeze în scene intime, pe care apoi le postează pe internet, fără să ştie dacă aceste lucruri sunt legale sau nu.
Educaţia în ceea ce priveşte folosirea corectă a internetului şi riscurile pe care le presupune conectarea la internet sunt prinse din zbor de copii sau sunt total ignorate. Acestea sunt motivele pentru care Microsoft România împreună cu Salvaţi Copiii şi MECT lucrează la realizarea cursului on-line „Tinerii, în siguranţă pe internet”, adresat copiilor cu vârste între 7 şi 16 ani.
La pagina care le e dedicată, aceştia pot vizualiza poveşti interactive prin care li se explică, treptat, cum se foloseşte corect internetul, ce înseamnă un virus sau un spam, cum îşi pot proteja informaţiile prin parolare, dar şi că nu pot avea încredere totală în persoanele pe care le cunosc pe internet.
Până pe 15 septembrie acest curs va fi finalizat, urmând să fie promovat în şcoli. Iniţiativa este sprijinită şi de Poliţia Română,