Pensiile private exista pe piata romaneasca de cateva saptamani, iar problemele sistemului incep sa-si faca aparitia, potrivit informatiilor �calde� din piata furnizate de cei mai importanti jucatori. Rezistenta angajatorilor, aplicatiile software si lipsa de comunicare au prins pe neasteptate administratorii de fonduri, iar era controverselor incepe in sfera pensiilor private
Dupa primele saptamani de la lansarea mai multor fonduri de pensii facultative, companiile au remarcat numeroase semnale din partea unor clienti care se plang ca angajatorul nu poate efectua plata catre fondul de pensii, invocand lipsa unui modul specializat in aplicatia soft pentru a sugera trimiterea sumei si plata contributiei.
Potrivit directorului general al Allianz Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut, aplicatiile software de salarizare aflate in dotarea institutiilor de stat nu pot dovedi contributia unui salariat catre un fond de pensii facultative si plata sumei respective. Reprezentantul Allianz a explicat ca rezolvarea acestei situatii cere investitii, care sunt greu de demarat pentru institutiile de stat.
“Mai mult, ne confruntam in piata cu o rezistenta din partea angajatorilor institutii de stat care au o atitudine diferita de companiile private”, ne-a declarat Andanut.
De asemenea, angajatorii stiu putine despre pensiile facultative, in opinia directorului general al BCR Asigurari de Viata, Florina Vizinteanu. “A devenit un obicei chiar si pentru mine sa explic ca 15% reprezinta contributia maxima din salariul brut, 200 euro pe an o deductibilitate fiscala, atat pentru angajat cat si pentru angajator", a enuntat Florina Vizinteanu.
BCR iese cu al doilea fond
BCR Asigurari de Viata va lansa, cel tarziu pana la finele anului, al doilea fond de pensii facultative (pilonul III), a declarat directorul general al companiei, Florina Vizinteanu, la