Estimările privind creşterea dependenţei de furnizorii din aceste pieţe au în spate calcule care mizează pe menţinerea costurilor de operare şi ale forţei de muncă la niveluri competitive. Sunt ele realiste? Corporaţiile vor continua să se concentreze în anii viitori pe reducerea costurilor şi a riscurilor, dar şi pe creşterea flexibilităţii şi a vitezei de reacţie la schimbările mediului de afaceri. Pentru a-şi atinge obiectivele, vor continua să îşi reducă active
Estimările privind creşterea dependenţei de furnizorii din aceste pieţe au în spate calcule care mizează pe menţinerea costurilor de operare şi ale forţei de muncă la niveluri competitive. Sunt ele realiste?
Corporaţiile vor continua să se concentreze în anii viitori pe reducerea costurilor şi a riscurilor, dar şi pe creşterea flexibilităţii şi a vitezei de reacţie la schimbările mediului de afaceri. Pentru a-şi atinge obiectivele, vor continua să îşi reducă activele fixe, stocurile şi necesarul de capital de lucru.
Pentru asta a fost nevoie de o schimbare a strategiei de aprovizionare. Efectul? Vor scădea dramatic achiziţiile din statele dezvoltate şi vor creşte cele din economiile emergente. Această tendinţă este, de altfel, responsabilă de dezvoltarea din ultimii ani a statelor din Europa de Est şi Asia.
Conform unui studiu realizat de compania A.T. Kearney, achiziţiile de bunuri şi servicii ale firmelor europene din Europa de Vest vor fi în anul 2012 cu 42% mai mici decât în acest an. În aceeaşi perioadă, firmele nord-americane îşi vor reduce achiziţiile de bunuri şi servicii din Europa de Vest cu 22%. Această reorientare îi va afecta însă şi pe americani. Firmele europene vor cumpăra cu 24% mai puţine bunuri şi servicii din America de Nord.
Avantajul costurilor mici