A fost o vreme cand fiecare rege care se respecta avea un bufon. In evul mediu, si chiar mai tarziu, bufonul regal (sau "nebunul regelui" – le fou du roi – cum i se spunea in Franta) reprezenta o adevarata institutie. Bufonul regal era singurul carea avea voie sa-l maimutareasca pe rege, sa-l intrerupa, sa-l contrazica si chiar sa-l bruftuluiasca si sa-l insulte. Bufonul sau mascariciul regal mai era si singurul care avea posibilitatea sa spuna adevarul, sau anumite adevaruri care deranjau. Pentru serviciile lor, ei erau deseori recompensati cu generozitate, chiar innobilati. Cand se deplasau prin Europa, regii isi luau bufonii cu ei, iar cand se intalneau sa faca pace sau sa negocieze diferite tratate, mascaricii regali erau si ei prezenti la masa negocierilor aducand o nota de indolenta si de umor, relativizand prin glume si ras toata eticheta si solemnitatea de la curtile regale.
Ceea ce le-a lipsit, saptamana trecuta, celor 27 de lideri europeni reuniti la Bruxelles pentru a semna un minitratat vital pentru Europa au fost bufonii de altadata. Daca fiecare sef de stat sau de guvern ar fi avut cu el cate un bufon si daca bufonii s-ar fi apucat sa-i maimutareasca pe stapanii lor intr-o sala de consiliu vecina cu cea oficiala, poate ca acestia si-ar fi dat seama cat sunt, uneori, de rigizi, de incapatanati, de orgoliosi si chiar de ridicoli. Daca ar fi fost maimutariti de 27 de bufoni si mascarici veritabili, cei 27 de politicieni ar fi avut poate o oglinda in fata lor, ar fi inteles ca maniera lor sinistra de a se targui este umilitoare pentru Europa si pentru popoarele ei.
Incrancenarea, tensiunea, lipsa de generozitate si nu in ultima instanta lipsa de umor cu care au negociat cei 27 nu fac decat sa ne aminteasca faptul ca iesirea veritabilor bufoni din istorie a fost un regres enorm pentru umanitate. Epoca moderna a inceput cu transformarea suveranilo