Investitiile nete ale investitorilor straini in cele cinci societati de investitii financiare (SIF) s-au ridicat in primele 5 luni ale anului la circa 189 de milioane de euro, potrivit statisticilor publicate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Raportand aceasta suma la nivelul mediu al capitalizarii SIF-urilor in aceasta perioada, de circa 2,55 miliarde de lei, rezulta ca investitorii straini au cumparat de la inceputul anului aproape 7,5% din capitalul social al tuturor SIF-urilor. Practic, fondurile straine au cumparat cate 1,5% din actiunile SIF-urilor in fiecare luna, cele cinci societati fiind primele in topul preferintelor investitorilor straini.
Ponderea investitorilor straini in capitalul social al SIF-urilor se situa la inceputul acestui an in jurul nivelului de 25%, potrivit declaratiilor unora dintre presedintii acestor societati. SIF Moldova a publicat chiar o statistica privind actionariatul la sfarsitul lunii martie, potrivit careia un sfert din actiunile sale erau detinute de straini.
Avand in vedere insa achizitiile realizate de fondurile straine in ultima perioada, este posibil ca ponderea investitorilor straini in capitalul SIF sa atinga in curand si chiar sa depaseasca 30%.
SIF-urile au revenit in atentia investitorilor saptamana trecuta, o data cu publicarea de catre CNVM a unei decizii care permite fondurilor de investitii administrate de aceeasi companie de administrare sa cumpere cate 1% din fiecare SIF, considerandu-se ca acestea nu actioneaza in mod concertat cu societatea de administrare.
Potrivit legii, in prezent nici o persoana sau grup de persoane care actioneaza in mod concertat nu poate detine mai mult de 1% din capitalul social al unei SIF.
Publicarea deciziei CNVM a propulsat SIF-urile la noi maxime istorice, pe fondul unor volume de tranzactionare foarte ridicate pentru aceasta per