Se strâng între 10 şi 100 de lei. Pe site-ul MEC, elevii spun cât se strânge. „Chiar şi Federaţia Asociaţiilor de Părinţi susţine un protocol modest, adică apă, cafea, un fursec”.
Protocolul pentru Bacalaureat nu poate fi desfiinţat de nici o lege sau metodologie, chiar dacă legea spune clar că „este interzisă cu desăvârşire colectarea sau favorizarea acţiunii de strângere a unor fonduri materiale sau băneşti de la candidaţi”. În realitate, lucrurile se întâmplă exact pe dos. Mai mulţi candidaţi la examen din Bucureşti ne-au declarat că s-au strâns bani.
Chiar şi preşedinta Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi, Mihaela Gună, ne-a spus că „părinţii nu sunt în total dezacord cu aceste protocoale, dacă se strâng bani în limita bunului-simţ, pentru o apă minerală pentru elevi şi profesori, mai ales pe această căldură”. Pe site-ul ministerului deja se fac sondaje: „Ce sumă s-a adunat în liceul dumneavoastră pentru protocolul de la BAC? ”.
Ce ne-au spus absolvenţii de clasa a XII-a, despre protocol? „Mi-au povestit nişte colegi din Asachi că ei au strâns bani. La noi, în liceu, a fost un scandal, acum câţiva ani, şi directoarea a spus că nu se mai bagă în aşa ceva”, a spus Cristi.
Un coleg de la alt liceu a spus că există şi alte „manevre”. „Cel mai beţiv băiat din «Tudor Vianu» a luat 9,50 la română, chiar dacă nu ştia. În liceele mari nu s-a strâns protocol. Aici se apelează la cunoştinţe, profesori implicaţi, mămici la şcoală, care vin cu cafele”, a spus şi George.
O elevă de la Liceul de Muzică „G. Enescu” a spus că ştie că s-au strâns bani pentru bac. „Nu ştiu dacă li s-a cumpărat ceva profesorilor pentru că eu am plecat imediat după proba la română”, a spus ea.
Atitudinea părinţilor este uimitoare. De ce să-şi ia profesorii şi copiii apa de acasă? Se cloceşte! Aşa, mai bine se strâng bani. „Aşa cum vedem la Guvern, apă, cafel