Autoritatea Veterinara a anuntat, zilele trecute, ca toate focarele de pesta porcina au fost inchise, vaccinarea anmaelelor continuand, insa, cel putin pana la finele acestui an. Numai anul trecut, in tara au fost identificate 176 focare de pesta porcina, 14 dintre ele fiind in Prahova.
Pentru a combate raspandirea bolii, Autoritatea a decis reluarea vaccinarii animalelor, masura care a stranit nemultumirea producatorilor si procesatorilor din domeniu deoarece derularea programului implica interzicerea livrarilor de carne si produse din carne de porc din Romania in statele UE.
De remarcat este faptul ca vaccinarea este doar o mica parte a progamului de monitorizare, control si eradicare a bolii, care va continua. Prima etapa de vaccinare a porcilor din gospodarii a inceput la 20 decembrie 2006, in timp ce imunizarea porcinelor din ferme a fost inceputa in luna ianuarie a acestui an. Totodata, in program este inclusa si vaccinarea mistretilor.
Patronatul crescatorilor de porci a soliciat de mai multe ori Autoritatii sa opreasca derularea campaniei de vaccinare in ferme, insa oficialii acestei institutieii au precizat acest lucru este posibil numai pe baza unei declaratii pe propria raspundere. Daca in cadrul fermei ar izbucni pesta porcina, proprietarul nu ar primi depagubiri.
Pe de alta parte, procesatorii au cerut ca firmele care prelucreaza materie prima din import sa poata livra produsele in statele UE. Vaccinarea in gospodarii este gratuita, in timp ce proprietarii fermelor platesc tariful medicilor veterinari, de circa 3,8 lei pentru fiecare animal.
Porcii din gospodarii vaccinati cu vaccin viu atenuat - vaccinurile impotriva pestei sunt de doua feluri, viu atenuat pentru animalele din gospodarii si marker pentru animalele din ferme - pot fi sacrificati numai pana la 31 august 2007 si doar in unitati autoriz