Comisia Europeană a decis, ieri, declanşarea procedurii de încălcare a Tratatului de aderare la UE în cazul României, cu privire la „acţiunea de aur” pe care statul român şi-a păstrat-o la compania Petrom-OMV, informează Rompres. „Deşi statul român nu şi-a folosit până acum acest drept (de a bloca decizii ale acţionarului majoritar), Comisia Europeană nu va opri procedura de infringement, până când nu se va modifica contractul de privatizare al Petrom şi nu va fi eliminată clauza referitoare la păstrarea pachetului de acţiuni de aur de către statul român”, a declarat, ieri, comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, citat de Rompres. El a explicat că simplul fapt că statul român poate bloca deciziile referitoare la Petrom contravine legislaţiei comunitare.
„Procedura este în prima fază, cea în care autorităţile române sunt avertizate. Există un termen de două luni, în care ele trebuie să transmită un răspuns”, a mai precizat comisarul, conform Mediafax. În cazul în care autorităţile române nu răspund în mod corespunzător cerinţelor Comisiei Europene, există mai multe termene până când cazul va fi trimis Curţii Europene de Justiţie. De altfel, Orban este de părere că ar putea fi iniţiate proceduri similare şi în cazul privatizărilor altor companii. „Este posibil ca acum Comisia Europeană să lucreze şi la alte cazuri.
Sunt foarte multe servicii implicate şi nu pot spune cu precizie. Nu este vorba numai despre acţiunea de aur, ci şi despre alte chestiuni”, a declarat oficialul european. Totuşi, decizia Bruxelles-ului nu este ceva cu totul nou pentru Bucureşti, căci nu este pentru prima oară când statul român este acuzat de încălcarea Tratatului. (M.T.)
Comisia Europeană a decis, ieri, declanşarea procedurii de încălcare a Tratatului de aderare la UE în cazul României, cu privire la „acţiunea de aur” pe care statul român şi-a păstrat-o